Julmaset

Sporttiklubi Julmaset on perustettu vuonna 1973  tammikuun 4. päivänä. Toimintaa jo suunniteltiin edellisen vuoden yhteislenkillä priimusmoottorina Veikko Lindholm. Elettiin kestävyysjuoksun vuosikymmentä, olihan seuramme oma jäsen, Julma-Juha Väätäinen juuri voittanut kaksi Euroopan mestaruutta ja Lasse Viren kaksi olympiakultaa. Niinpä Juhasta tuli maan ensimmäinen sporttimestari ja luvallansa lainasimme Veikon keksimänä Juhan nimeä klubimme nimeksi, joksi tuli aluksi Julma-set eli Julma joukko. Myöhemmin totesimme nimemme osuvan oikeampaan, kun jätämme viivan pois, jolloin siitä tulee diminutiivi eli pienennysmuoto, pikku Julmat.

Klubissamme on voimakkaasti tunnettu yhteisöllisyyttä Oulun NMKY:een ja erikoisesti yleisurheiluun. Alkuvuosina suoritimme useimmat yleistuomarikortin, joten saatoimme olla virallisina tuomareina jopa seuran kansainvälisissä kilpailuissa. Monet suorittivat myös kävelytuomarikortin. Oulun kaupungin koululaiskilpailuissa olemme merkittävä runko  toimitsijoiden joukossa. Yhteisöllisyyttämme olemme halunneet myös osoittaa lahjoittamalla 1000 euroa pihamaan saneerauksen alkupääomaksi. Samassa tarkoituksessa pidimme pensastojen raivaustalkoot ja 40-vuotisen toiminnan merkiksi osallistuimme 15.12.2013 koko yhdistyksen yhteiseen joulujuhlaan kustantamalla merkittävän osan tarjoilusta. Mukana joulun touhussa oli myös Fröökynät, joilla oli 25. toimintavuosi. Klubistamme on ollut koko yhdistystä ajatellen eri vuosina henkilö koko yhdistyksen, urheilijoiden ja yleisurheilijoiden puheenjohtajana ja lisäksi edustus Suomen NMKY:n hallituksessa.

Julmaset on kantanut päävastuun Oulu-kävelyn järjestelyistä jo 22. vuotta. Se aloitti toiminnan 1991 ja mukana on ollut kaiken aikaa 10 – 12 ns. vammaisten ja terveitten järjestöjä. Päävastuun on koko ajan hoitanut Sulo Lehto.

Klubissamme on tällä hetkellä 16 jäsentä, joista neljä, Esko Hanhimäki, Ilkka Karkke, Sulo Lehto ja Martti Salopuro, ovat perustajajäseniä. Kuvaavaa toiminnallemme on, että moniin tapahtumiin ovat tulleet mukaan myös puolisot. Juhlavuoden kunniaksi teimme toukokuussa 2013 yhteisen matkan Rhodokselle.

Olemme myös tukeneet vuosittain menestyneitä nuoria yleisurheilijoita ja viimeksi myös seniori-ikäisiä Oulun SM-kisoissa onnistuneita. Kokoonnumme talviaikana kaksi kertaa kuussa yhteislenkille, saunaan ja pitämään kokousta.

 

Sulo ”Supe” Lehto